Lyckostrategi 3

Den tredje lyckostrategin är att undvika grubblerier och att sluta jämföra sig med andra.


Många gånger tänker vi för mycket, vi ältar och grubblar över innebörder, orsaker, konskevenser, känslor och problem. Ändlösa tankar som inte leder någonstans. Att tänka och grubbla för mycket kan leda till att främja negativa tankemönster, hämmar problemlösningsförmågan, försvagar motivationen, försämrar koncentrations- och initiativförmågan, ledsenhet fördjupas och dröjer sig kvar längre. När man kör fast hjälper det inte att tänka tankar som varför, hur eller tänk om. Forskning har visat att människor som ältar problem när de är ledsna eller upprörda oftare känner sig maktlösa, självkritiska, pessimistiska och negativt inställda i allmänhet.


Positiva människor har en förmåga att slappna av och helt gå upp i aktiviteter som ger dom energi, vilket drar medvetenadet bort från grubblerier. Alla råkar ut för bakslag, konflikter, sjukdom, att bli avvisade, att misslyckas någon gång i livet. Det är oundvikligt, och en del av livet. Skillnaden är hur vi hanterar dessa situationer. Som du säkert hört massor av gånger - det är inte hur du har det, utan hur du tar det som är viktigt. För att bli lyckligare måste vi lära oss av med den dåliga vanan att älta och grubbla så mycket över både små och stora bakslag och inte låta dessa bakslag påverka hur vi ser på oss själva och våra liv. Att tänka för mycket tär på våra psykiska krafter, och läcker energi.


Att jämföra sig med andra kan vara positivt såtillvida att det kan vara inspirerande och motiverande att ha förebilder, men ofta är det skadligt att se vad andra har och inte jag. Att andra är smartare, rikare, friskare, snyggare, bättre osv. Att jämföra sig uppåt, dvs att andra är bättre eller har mer än jag kan göra att vi känner oss underlägsna, nedstämda och får sämre självkänsla. Att jämföra sig nedåt dvs att någon annar har det sämre än jag kan ge skuldkänslor, hanterande av andra människors avundsjuka, bitterhet och missunnsamhet. Ju mer vi jämför oss med andra desto mer ökar sannolikheten att vi hittar ogynnsamma jämförelser, då det alltid finns någon som har det bättre, är rikare, är snyggare osv och ju känsligare man är för jämförelser desto mer ökar risken för negativa känslor.


Man kan inte vara avundsjuk och glad samtidigt. De som ofta jämför sig med andra går omkring med en känsla av att vara hotad och osäker. Lyckliga människor jämför sig inte med andra och låter inte andras prestationer påverka deras uppfattning om sig själva. De blir glada när andra människor lyckas med något och nedslagna när andra misslyckas. Olyckliga människor tappar istället sugen när det går bra för deras vänner, istället för att bli glada för deras skull och kanske bli motiverade. De känner också lättnad istället för medkänsla när det går dålig för deras vänner.





Det är lätt att fastna i grubblerier. Man känner lätt att man måste reda ut alla tankar, men det blir ofta värre om du grubblar. En metod för att sluta grubbla och älta är att först göra dig fri, sen gå vidare och till sist undvika framtida fällor.


Först måste du göra dig fri, och ta dig loss från ältandet. Du måste sluta tänka för mycket och jämföra dig med andra. En metod är att göra något annat. En aktivitet som uppslukar dina tankar att du inte kan grubbla. Gör sådant som gör dig glad, lugn, road eller stolt. Positiva känslor. Se en rolig film, läs en fängslande bok, gör något fysiskt, sätt på en glad och medryckande låt, träffa en vän. De positiva känslorna som detta ger kan hjälpa dig att komma ur dina grubblerier. En annan metod är att du tänker Sluta när tankarna dyker upp. Du kan skapa en strategi att när du känner att tankarna far iväg till grubblerier att du säger till dig själv ett klart NEJ eller SLUTA. Försök bryta de negativa tankarn och tänk på något annat som vad du behöver handla till middagen, vad du ska göra imorgon, planera för något framöver - kanske en semesterresa.


En annan strategi är att ha någon att prata med när tankarna dyker upp. Ibland kan det räcka med att få höra sig själv uttala tankarna man har för att inse att problemen inte är så stora som de kanske först verkade. Men det är viktigt vem du väljer att prata med så det är någon som inte dras in i dina grubblerier och förstärker de negativa tankarna så du mår ännu sämre utan kan hjälpa dig att se saker objektivt. Det är också viktigt att inte alltid prata om negativa saker, grubblerier och oro då det kan leda till att människor drar sig undan då de inte orkar att alltid lyssna på negativa tankar varje gång ni pratar med varandra.


En annan metod är att skriva av sig sina tankar och sin oro, vilket hjälper till att skapa struktur och få en överblick.


Om dina grubblerier och oro beror på verkliga problem är det viktigt att hitta kraften att lösa dom. Tänk ut vilka steg du behöver ta för att hitta en lösning, och gör något. Att bara komma igång, och ta det första steget kommer både förbättra ditt humör och öka din självkänsla. Ibland behöver vi hjälp för att komma igång, men tveka inte att be om hjälp isåfall. Att bara sitta och vänta på att något ska hända eller att någon ska erbjuda sig sin hjälp brukar sällan leda någonstans.


Att sätta stopp för grubblerierna är viktigt, och ett första steg kan vara att identifiera vad som triggar igång de negativa tankarna. Gör en lista på olika situationer som tex platser, tider på dagen, tider på året, olika människor som får tankarna att sätta igång. Om du ser ett mönster och lär dig identifiera vilka triggers du har, undvik dessa situationer.


För mig har alltid havet haft en lugnande inverkan, och när jag känner att mina tankar far iväg brukar jag åka iväg till havet och titta ut över horisonten. I det sammanhanget blir jag medveten om hur liten jag är i det stora hela, och hur små mina eventuella problem är i ett större sammanhang, vilket gör det lättare att släppa tankarna. Pröva dig fram vad som funkar för dig! Och behöver du professionell hjälp, tveka inte att boka tid hos en psykolog för samtal.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0