Handla när det är rätt säsong

Ofta får man höra att man ska handla varor som är i säsong, både för att det är bäst för miljön, men också för att det är bäst för plånboken. Varor som är rätt säsong för är billigare, än produkter som odlas vid andra tider på året.


Vilka saker är då "rätt säsong" för vid vilken tidpunkt på året?


Vinter, december - början av mars


Alla olika kålsorter; grönkål, brysselkål, vitkål, grönkål
Lök, palsternacka, pepparrot, rättika
Bästa frukterna på vintern är äpplen, päron och alla citrusfrukter.





Vår, april-maj


I början av våren är fortfarande lök billigt. Passa på att göra löksoppa.
Från mitten av april börjar tomater, gurka, sallad och de första färskpotatisarna komma.
Äpplen är fortsatt billigt. Använd även äpplen i matlagning. De ger en fräsch och krispig brytning i sallader, och passar även i varm mat.





Sommar, juni-augusti


Försommar innebär att alla primörer är som bäst; färskpotatis, sparris (ljuvlig att grilla eller steka i lite smör), rädisor, spenat, tomater, rödkål, morötter, sockerärtor. Ja, sommartid finns det mycket att välja på i grönsaksdisken.
Sommarens bästa frukter är jordgubbar, rabarber, fläder (så enkelt att göra flädersaft - som du även kan frysa in till flädersorbet), vinbär, hallon, plommon, päron,nypon, blåbär, björnbär, lingon. En hel del av dessa kan du plocka själv, och då är de helt gratis. Ska nog bege mig ut i skogen någon dag och plocka blåbär, även om det är ett dåligt blåbärsår i år.





Höst. september-november


Typiska höstgrönsaker är vitkål, grönkål, jordärtskockor, rotselleri, palsternacka, purjolök, rödbetor, rödkål, sallad, pumpor av alla de slag. Nu är den stora skördetiden på många ställen, och det ordnas skördefester lite varstans. På många ställen runt om i landet har de även Bondens marknad där du kan handla direkt från odlarna.
Plommon, äpplen, päron är härliga höstfrukter.





Många av dessa grönsaker kan du odla själv hemma. Har du ingen trädgård så du kan ha ett eget trädgårdsland går det bra att odla en hel del i krukor på balkongen tex morötter, sallad, sockerärtor, tomater, spenat och förstås alla kryddörter.


Kommentarer
Postat av: CC

Det tåls att tänkas på:)!



Vist är egenodlat underbart.



kram CC

2011-07-21 @ 12:51:19
URL: http://roomofkarma.blogspot.com/
Postat av: balansilivet

Ja, det är härligt att skörda sådant man har odlat själv. Smakar så mycket bättre :) Vi var i Botaniska trädgården häromdagen, och kollade bla köksträdgården. Åh, vad jag blev inspirerad att odla allt själv :)) Så vackert!

2011-07-22 @ 10:02:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0