Feng shui

Feng Shui är en gammal, kinesisk lära som handlar om hur människor, djur och växter påverkas av naturen och sin omgivning. Feng shui bygger på läran om de fem elementen (eld, jord,vatten, trä, metall) I ett hem, eller rum, blir det harmoniskt när alla element är representerade - i balans.

Eldelementet representeras av allt ljus som lampor, lyktor, husdjur, färg från röd-orangea färgspektrat, saker från djur som päls eller ull, bilder som föreställer djur, eld eller solsken. Den formen som representerar eld är triangeln.


Jord representeras av material som tegel,keramik, betong, jordfärger som brunt och beige, konst med landskap eller öppna fält. Formen är fyrkantig


Vatten representeras av glas, speglar, kristall, svart färg, konst som föreställer vatten


Trä representeras av växter, gröna färger, pelarliknande former, föremål gjorda av trä, konst med växtlighet


Metall representeras av metaller, vita eller ljusa färger, större stenar, cirklar och ovaler


För att skapa balans i ett rum behöver du inte ha lika mycket av alla element, men alla element bör finnas. Det elementet du behöver minst av är eld, då det ger starkt intryck. Tänk tex på färgena i eldelementet röd/orange/gul, vilka är de tre färgerna som ögat uppfattar snabbast. Eldelementet bör finnas med, men inte i för stora portioner

I feng shui pratar man även om qi, som ofta översätts till livsenergi. Något som rekommenderas i läran om feng shui är att rensa och röja, få mer fria ytor och låta qi flöda. För mycket saker ger stagnerad qi, och därmed stagnerad livsenergi.


Jag har hjälpt människor att röja, som inte har "trott på feng shui", och varit lite aviga till att rensa bort saker till att börja med, men när allt är klart uttrycker de en känsla av att det är lättare att andas, det känns skönare hemma. Att börja rensa bland alla saker vi samlar på oss är en bra start, oavsett om du är intresserad av feng shui eller inte. Precis som vi gick igenom garderoben i garderobsrensningen bör alla skåp, lådor och förråd gås igenom.


Börja i ett rum, en låda eller ett skåp om det känns som ett alltför stort projekt. Ta ett rum i taget och ta det i din egen takt. Jag kommer framöver ge tips på vilka saker som kan vara aktuellt a tt gå igenom - och göra sig av med.

Vilket rum startar du med?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0