Känslokarta

Glädje, kärlek, sorg, nyfikenhet, rädsla, ilska, skam och stolthet är de åtta grundläggande känslor som vi alla har. Ibland räknas även äckel med i dessa grundläggande känslor. Det är känslor som alla människor har, universellt. Oavsett var på jorden vi föds har vi dessa känslor med oss. Men ibland är vissa känslor maskerade, och visar sig som andra känslor. Detta är oftast något vi har lärt in under uppväxten. Vissa känslor är mer okej att visa än andra. Kön spelar in i detta. Ilska kan tex visa sig som att man blir ledsen istället, rädsla kan visa sig som ilska eller det kan vara svårt att visa att man är ledsen och det visar sig i att man blir arg istället. Generellt sett lär sig flickor oftare att det inte är okej för omgivningen att de blir arga, och de vänder det till ledsenhet istället, och pojkar gör tvärtom. Därför är det viktigt att lära barn att sätta ord på de känslor de känner så de lär sig känna igen olika känslor, men framförallt att alla känslor är tillåtna. Ingen känsla är förbjuden. De negativa känslorna är fler än de positiva, och får även ofta företräde framför de positiva.


Därför är det viktigt att träna sig i att fokusera på vilka saker som väcker positiva känslor hos dig, och försöka eftersträva dessa känslor. Att överhuvudtaget veta i vilka siutationer olika känslor väcks är en del i att lära känna sig själv bättre, och även att kunna lära oss att styra våra känslor till mer konstruktiva resultat. Det går att förvandla rädslor till utmaningar. Mod är inte frånvaro av rädsla, utan att göra saker trots att jag är rädd. Det går även att söka efter glädje, och uppleva den känslan oftare. Försök identifiera vad som gör dig arg, ledsen, rädd osv och fundera på hur du kan använda den känslan på ett bättre sätt. Men skuldbelägg dig inte för att du känner som du gör. Ibland är vi arga, och då måste vi tillåta oss att vara det. Ibland behöver vi vara ledsna och det är okej. Att vara känslig är bra. Det gör oss mer kreativa och ger oss drivkraft.

Enligt den positiva psykologin är det olika former av medkänsla, genom att uttrycka tacksamhet, göra snälla saker, lära oss att förlåta och ta hand om vår kropp som ger lyckokänslor. Förmågan att vara generös, förnöjsam och omtänksam mot andra är viktiga delar. När vi är generösa mot andra aktiveras njutningscentrum i hjärnan, och får oss att må bra.

                              


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0