En grön jul

På tåget hem igår läste jag senaste numret av SJ:s egna tidning Kupé. Där hittade jag bra tips om hur du kan göra julen mer ekologisk. Ur klimatsynpunkt är jul- och nyårshelgerna en dålig tid, då vi shoppar för mycket, åker mer bil, handlar mer mat varav mycket slängs, elljus överallt som är tända många timmar per dygn, 200 ton julklappspapper. Det är mycket som bidrar till slöseri av naturens resurser, men det går att tänka till lite och göra julen lite mer ekologisk.


1. Julklapparna. Köp färre julklappar, välj några få meningsfulla julklappar. Handla second-hand. Ge bort upplevelser, eller en tjänst. Ge välgörenhetsgåvor, eller medlemskap i någon miljöorganisation. Du kan även ge bort något som går att äta, gärna ekologiskt eller hemmagjort. Men undvik att köpa leksaker av PVC-plast då de innhåller ftalater och andra miljöfarliga kemikalier.


2. Julpapper. Återvinn, genom att samla ihop snören och omslagspapper och släng i återvinnsstationerna, men inte i tidningsbehållarna. Om det är vackra snören och papper som går att använda igen, kan du spara dem till något annat tillfälle.


3. Granen. Vilken gran är bäst för miljön, äkta eller plast? Svaret är en vanlig svensk gran, då en ädelgran kräver mer konstgödsel och bekämpningsmedel. Men allra sämst är plastgranen, som dels ofta innehåller ftalater, som mjukgörare, och dessutom transporteras långt då de allra flesta tillverkas i Asien. När julen är över slänger du granen på kommunens uppsamlingsställe så återvinns den till värme.


4. Ljusen. Sätt timer på julbeslysningen så den inte står tänd hela dagen, men tänds när du kommer hem. Köp ljus som är gjorda av stearin och inte av paraffin, som tillverkas av bla palmolja. Mycket regnskog skövlas för att odla oljepalm. Byt till långenergilampor överallt. Återvinn värmeljusbehållaren som metall. 300 miljoner används varje år!


5. Städningen. Undvik kemikalier och välj miljömärkta rengöringsmedel, som såpa, ättikssprit och citronsyra.


6. Pynten. Gör eget pynt av tex apelsiner, nejlikor, pepparkakor, kottar, tallris och annat material från skogen. Köp inte julsaker med gömda batterier som lätt glöms bort och hamnar i soporna, istället för att återvinna.


7. Julbordet. Laga mer själv. Handla kravmärkt och ekologiskt. Satsa på säsongens frukt och grönt, tex svenska vinteräpplen eller grönkål istället för tomater. Köp ekologisk skinka. Undvik jätteräkor, tonfisk och den akut utrotningshotade ålen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0