En förmiddag i köket

För att balansera upp min frånvaro från köket och matlagning den senaste veckan har jag idag tillbringat flera timmar i köket med att laga mat :)


Det började med att jag hade en hel liter mjölk i kylskåpet som var oöppnad, men där bäst-före-datum redan hade varit. Vad göra? Jag kan ju inte tänka mig att bara hälla ut alltihop, utan på något sätt skulle det tas tillvara. Så jag bestämde mig för att göra ugnspannkaka :) En halvtimme i ugnen för den, och under tiden skar jag upp allt för att göra boeuf bourgogne igen till nyårsmiddag. Lite drygt en halvtimme tog det att skära och bryna allt, och sen in med grytan i ugnen i en och en halvtimme. Medan den stod där och kokade ihop sig förberedde jag dagens efterrätt, och det blir favorit i repris - creme brulé. Svängde ihop några bollar med fågelmat också av margarin och havregryn. Sist jag gjorde det festade skatorna loss ordentligt och åt upp allt på ett par timmar, så denna gången fryser jag det först så det räcker ett tag. De flög iväg med stora bitar av bollen.


 

Dottern ligger i soffan och tittar på film, och var feberfri i morse för första gången på en vecka, så det blir en lugn nyår för oss med god mat, mys och säkert ytterligare en film lite senare ;)

 

Att ta tillvara på mat är något jag tycker är viktigt. Vet ni att vi slänger ungefär en fjärdedel av all mat vi bär hem från affären! Att ta tillvara det vi handlar är viktigt, både för den egna ekonomin (matkostnaderna tar en stor del av den disponibla inkomsten) men också för miljön. För några år sedan gav jag mig sjäv en julklapp, 100 sätt att ta rädda maten, en bok jag verkligen rekommenderar!





På tal om att handla mat var jag i min ICA-affär för att handla nyårsmat, och det är lite roligt att se vad likriktade vi är när det gäller nyårsmat. Att handla på eftermiddagen dagen före en storhelg är inte att rekommendera. Många hyllor gapade helt tomma. Det lite dyrare nötköttet som oxfilé och ryggbiff var helt slut, potatisen var helt slut, vaniljglass helt slut och många andra hyllor som gapade tomma. Efter det åkte jag till Systembolaget och tänkte köpa en halvflaska bubbel för att skåla med, men de hyllorna var också helt tomma. Det enda som fanns kvar var någon flaska Bollinger, som kostade flera hundra för en halvflaska, så jag får skåla i Sprite ikväll tillsammans med dottern :))


Kommentarer
Postat av: Agneta

Verkar som god nyårsmat! Jag har blivit bättre men önskar att jag vore ännu bättre på att ta vara på mat. Har sett boken men inte läst den, kanske ska ta och göra det. Önskar er ett Gott nytt år!

2011-12-31 @ 15:55:57
URL: http://getasvind.blogspot.com
Postat av: Inger

Tack för en läsvärd blogg och gott nytt år.

2011-12-31 @ 17:01:17
Postat av: Suzann

Mm, créme brulée blir det här också! Och alkolholfritt, ska hämta tonårsdottern i natt. Men det är helt ok. Så det blir en lugn nyår, bara mannen och jag. Det ska bli riktigt skönt för omväxlings skull:)

Ha ett riktig Gott nytt år!

Kram Suzann

2011-12-31 @ 17:10:14
URL: http://vardagssaker.blogspot.com
Postat av: balansilivet

Agneta: Det tycker jag absolut att du ska göra. Det är många bra tips i boken, tycker jag, och en del kanske jag ska dela med mig av här på bloggen :))



Inger: Tack! Och ett gott nytt år till dig också!



Suzann: Visst är det skönt med en lugn nyårsafton! Här blev det ett glas rött vin till köttgrytan, och det räckte bra. Skönt också att vara pigg och må bra även idag ;) Gott nytt år! Kram

2012-01-01 @ 14:23:37
Postat av: Jerry

Hej och god fortsättning på det nya året.

kul och initiativrik blogg

lycka till med det fortsatta bloggandet

2012-01-06 @ 07:16:55
Postat av: balansilivet

Tack detsamma Jerry :) Roligt att du gillar min blogg, och roligt att även några män har hittat hit ;)

2012-01-06 @ 09:23:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0