Färgpsykologi blått



Blå färg förknippas med fridfullhet, lugn, kreativitet och harmoni. Den associeras med vatten, svalka och oändlighet, och kopplas ihop med stillhet och lugn. Titta ut över ett lugnt hav och du känner hur stillheten fortplantar sig i din kropp.


Blått är också en färg som ses som pålitlig, lojal och något man kan lita på. Därför är det en färg som ofta används av banker (det är ingen slump att bankomaterna är blåa), män i maktposition, men även av polisen, flygpersonal - ja vill du inge förtroende och pålitlighet är blå, och då helst de mörkare färgerna som marinblått en bra färg att använda. Nyckelord är stabilitet, förtroende, intelligens, lojalitet.


Den blåa färgen räknas till de kalla färgerna och en överanvändning av blått kan framträda som kallt eller likgiltigt, men i Europa och Syd- och Mellanamerika förknippas färgen också med hälsa.


Undersökningar visar att blå är den populäraste och mest älskade färgen i hela världen. Fråga runt i din bekantskapskrets om se om det stämmer där :) Men faktum är att de flesta, faktiskt mer än hälften, av alla loggor har något blått i sig.


Det var dyrt och svårt att framställa blå färg, vilket gjorde att den räknades som ädel och gudomlig. Därför blev det också en färg som användes av kyrkor, överklass och kungliga familjer.


Eftersom kulören var så kostsam och svår att framställa, fick den status som ädel och gudomlig och blev av den anledningen en kulör för kyrkor, överklassen och de kungliga, speciellt ju mer dragning mot lila den hade.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0